Kdo to je Rohony a čím se proslavil?

Netradiční příjmení a skromný, autentický projev to je Rohony. Přečtěte si, kdo to je a proč si ho oblíbili nejen čeští fotbaloví fanoušci.

Jméno a věkVysoká školaSkladby
Fotbal (Sparta)Dobré dopo

Adam Rohony Foto: Facebook/Rohony

Adam Rohony: Kdo to je?

Adam Rohony je 26letý český hudebník a amatérský fotbalista, snadno  zapamatovatelný už díky svému netradičnímu příjmení. Jak sám v podcastu pro Kytary.cz prozradil, jeho dědeček utíkal ze Srbska před válkou a usadil se až v Třebíči.

Fotbal sice hraje pouze na amatérské úrovni za obec Stařeč, zato si už stihl zazpívat svůj song s hráči pražské Sparty. Kromě zpěvu a hraní fotbalu se nedávno pustil také do komentování 59. galavečeru Oktagonu společně se zápasníkem Karlosem Vémolou.

Adam Rohony: vysoká škola – Co zpěvák vystudoval?

Adam dokončil studium na Ostravské univerzitě, kde si celkem logicky po střední škole zaměřené na design zvolil fakultu Umění. Sám zmínil, že důvodem výběru této školy byl také styl oblékání tamních studentů.

Adam Rohony: alba a skladby – Jak začala jeho kariéra?

Rohony se nepovažuje za rapera, ale hudebníka. Původně však neměl ambice se jím stát. Bavil ho fotbal a chtěl se mu naplno věnovat. Už odmala byl ale tvůrčí a jako dítě hrál krátce v kapele.

První tři rapové tracky vytvořil a nahrál na SoundCloud už na střední škole. Své první EP Evolution vydal během studia na ostravské univerzitě společně s tehdejším spolužákem Lukášem Zálešákem, který se od té doby stará o vizuál a klipy.

Poté přišel projekt Australian Open 2016, který umělec považuje spíše za EP než samotné album. A proč si vybral jako téma právě tenis? Adam o něm uvažoval v jednu dobu stejně jako o fotbalu jakožto sportu, kterému by se věnoval profesionálně. Navíc ho hráli jeho rodiče.

Komerční úspěch zaznamenalo až album Superfly, které vyšlo začátkem prosince minulého roku. Umělec při jeho tvorbě více experimentoval. Kombinace kolotočářského techna a českého bigbítu se nakonec ukázala jako trefa do černého. Chytlavý singl U Hřiště 380, který se stal nejposlouchanějším od svého vydání, je toho důkazem.

Mezi další známé a oblíbené skladby od Rohonyho patří:

  • Letná,
  • Cassiopea (feat. Pavel Machát),
  • BERLIN,
  • U Roháče,
  • 1,5 km (feat. Sergei Barracuda),
  • Premier League 2004,
  • Toni Kroos,
  • Disco,
  • V Třebíči na recepci překvapeni z rána.

Adam Rohony: fotbal – singl Letná pro Spartu

Hudebník Adam Rohony se proslavil také díky spolupráci s marketingovým oddělením fotbalového klubu AC Sparta Praha. Pro tým i fanoušky vytvořil song Letná, který poprvé zahrál na své narozeniny (7. května). Od té doby se úryvky z písně začaly rychle šířit na sociálních sítích a ještě než ji autor oficiálně vydal, Sparťané už ji zpívali během posledních zápasů sezony. Song se dostal do povědomí široké veřejnosti nejvíce během oslav druhého mistrovského titulu klubu, kde se Rohony objevil společně se spolutvůrcem DJ Manene.

Letná se zalíbila překvapivě také některým fanouškům SK Slavie Praha, která je dlouhodobě největším rivalem Sparty. Její úspěch potvrzuje také více než 300 tisíc přehrání na Spotify během prvních 24 hodin. Údajně se jedná na této platformě o český rekord.

Sparta Rohonyho oslovila kvůli vlivu na generaci Z, na kterou se snaží z dlouhodobého hlediska cílit. Mezi její další marketingové aktivity patří například spolupráce na natáčení celovečerního filmu Kouzlo Derby.

Kde se vzala hláška: Zdravím zdravím dobré dopo?

Rohony se na sociálních sítích proslavil také s dnes už legendární hláškou: „Zdravím zdravím dobré dopo“. Ta se stala na internetu virální senzací. Hláška pochází z jednoho z videí ze série Návrat krále, v níž se umělec vrací k hraní fotbalu. Část je k dispozici zdarma na YouTube, celá pak na Herohero.

Hlášky využili na jednom ze sněmů také mladí představitelé strany ODS, aby tak ukázali, že rozumí současné mladé generaci. Rohony se však proti tomuto kroku ostře vymezil. Na veřejnosti se podle vlastních slov prezentuje čistě umělecky a apoliticky.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Festival České hrady 2023

Festival České hrady 2024: program, vstupenky, účinkující

České hrady jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých festivalů. Spousta skvělé hudby se snoubí s krásami historických památek. Kde se...

chytrý telefon se sluchátky

Kde stahovat hudbu zdarma do telefonu a PC?

Ať už chcete stahovat hudbu zdarma z jakéhokoliv důvodu, v tomto článku jsme pro vás připravili několik tipů, kde ji stahovat ve formátu...

Chili Ta Thuy

Kdy je Chili Ta Thuy a čím se proslavila?

(Chili) Ta Thuy Dung se se v září objeví ve 13. řadě taneční soutěže StarDance. Kdo to je a jak se proslavila se dozvíte v tomto článku.