Jaké bude léto v roce 2024 v Čechách?

Letní prázdniny právě začínají a s nimi i výlety a dovolené. Přečtěte si, jaké počasí nás čeká v Česku během července a srpna. Dozvíte se také, kam je nejlepší se v letních parných dnech zajet vykoupat.

Jaké bude léto 2024 v ČR – Počasí červenec 2024
Počasí srpen 2024Koupání

Léto: klobouk v obilí Foto: Pixabay

Jaké bude léto v roce 2024 v Čechách?

Česká republika patří mezi státy mírného podnebí. Střídají se zde čtyři roční období, které doprovázejí studené zimy a teplá léta. Za nejchladnější měsíc se považuje leden, nejteplejším je naopak červenec.

V posledních několika letech se na našem území setkáváme stále častěji s většími teplotními výkyvy, které se projevují mírnějšími zimami a teplejšími léty. Jinak tomu není ani během letošního roku.

Během léta očekávají meteorologové teploty asi + 0,5 °C až 1,5 °C nad normálem. Je tak pravděpodobné, že bude docházet častěji k přílivu horkého vzduchu z jižní Evropy a tím i vyššímu počtu tropických dní. Očekává se také nárazový výskyt lokálních přeháněk a bouřek. Je tedy třeba počítat i s možným delším obdobím sucha.

Jaké bude léto 2024: shrnutí

Ptáte se, jaké bude léto roku 2024? Podle předpovědi počasí nás čeká poměrně vydařené léto s převážně průměrnými teplotami a srážkami během července. Teplotně průměrný až nadprůměrný by měl být také srpen.

Počasí červenec 2024

A jaký bude červenec? Podle nejnovějších předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu by se teploty měly pohybovat v období od 1.7. až 21.7. v mezích dlouhodobého průměru – tedy kolem 25 °C. Průměrné nejnižší noční teploty se očekávají kolem 13 °C. Srážkově by toto období mělo být také průměrné.

Ve třetí červencové dekádě by měly být teploty podprůměrnější. Podle aktuálních předpovědí klesnou denní na 22 až 24 °C. Meteorologové očekávají spíše zataženou oblohu s přeháňkami nebo také bouřkami. Pokud se chystáte během dovolené k vodě, neplánujte si ji na poslední červencové dny. Má během nich dojít k mírnému ochlazení a dešti.

Počasí srpen 2024

A jaká je předpověď počasí na srpen? Podle dosavadních odhadů meteorologů by se mělo jednat o teplotně průměrný, místy až nadprůměrný měsíc. V první polovině srpna se můžete těšit na teploty v rozmezí 20 až 26 °C, poté (od 11 až 20. 8.) by se mělo oteplit až na více než 30 °C (v maximech mohou teploty dosahovat místy až na 37 °C). Noční teploty se budou pravděpodobně pohybovat v rozpětí 10 až 18 °C.

V poslední dekádě mohou přijít bouřky a přívalové deště. Poté by se mělo vyjasnit a teploty by měly vystoupat na 24 °C. Na konci měsíce se očekává mírné ochlazení a dešťové přeháňky.

Kde se koupat v ČR?

Ať už jste z Prahy, Brna nebo Ostravy či přilehlého okolí, připravili jsme pro vás pár tipů na koupání.

Jezero Lhota

Přibližně 20 kilometrů severovýchodně od Prahy leží jezero Lhota, které vzniklo na místě bývalé pískovny. Vodní plochu o velikosti cca 25 hektarů a hloubce až 14 metrů si plavci oblíbili především kvůli čisté vodě. Na místo rádi jezdí také nudisté. Jezero Lhota patří mezi tradiční nudapláže ČR. Pokud se však raději koupete v plavkách, nemusíte se obávat. Nudisté mají pro sebe vymezenou pouze část pláže.

Severně od jezera se nachází velkokapacitní parkoviště, na které se vejde zhruba 1 400 osobních automobilů. V areálu nechybí ani hygienické zázemí, stánky s občerstvením nebo hřiště na plážový volejbal.

Jezero Lhota: koupání blízko Prahy
otevírací doba
(1. 5. až 30. 9.)
vstupné adresa
Po – Ne: 06:00 – 21:00 100 Kč (po 17. hodině: 50 Kč) Boleslavská 37, 277 14 Lhota

Kališovo jezero

Pokud jste z Ostravska, doporučujeme vám koupání v bohumínském jezeře, které vzniklo stejně jako jezero Lhota díky těžbě. Nádrž o rozloze 50 hektarů nabízí čistou vodu a díky betonovým panelům a plochým kamenům je přístup do jezera snadný.

Kromě plošiny pro vozíčkáře, hřiště pro plážový volejbal a dětských atrakcí tam najdete místa pro grilování a piknik. Nově bude pro návštěvníky k dispozici občerstvení, terasa, sprchy, toalety a šatny s uzamykatelnými skříňkami.

Kališovo jezero: koupání blízko Ostravy
otevírací doba
vstupné adresa
nepřetržitě zdarma Bohumín, 735 81 Bohumín

Koupaliště Riviéra

Oblíbeným místem ke koupání v Brně je koupaliště Riviéra, které patří mezi nejdelší v ČR. Skládá se z kaskády tří bazénů:

  • brouzdaliště s atrakcemi o délce 120 metrů a hloubce 5 až 40 centimetrů,
  • bazén pro neplavce s tobogánem, skluzavkou a chrliči vody o délce 135 metrů a hloubce od 120 do 150 centimetrů,
  • bazén pro plavce v délce 135 metrů a hloubce 150 až 170 centimetrů.

V areálu najdete také dětské hřiště se skluzavkou a houpačkami, občerstvení, hřiště na plážový volejbal nebo pétanque a toalety. V budoucnosti má podél koupaliště vzniknout cyklostezka.

Koupaliště Riviéra: koupání v Brně
otevírací doba *vstupné adresa
25. 5. až 30. 7. 
Po – Ne: 09:00 – 20:00
1. 8. až 1. 9.
Po – Ne: 09:00 – 19:30
běžné: 300 Kč
snížené: 150 Kč
rodinné: 790 Kč
Bauerova 322/7, 603 00 Brno

*Poznámka ke vstupnému: Dvacetiprocentní sleva platí při využití čipových hodinek, které je třeba nabít min 1000 Kč. Výhodnější vstupy jsou od 13:00, 15:00 nebo 17:00 hodin. V červnu mají děti vstup dopoledne zdarma.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Burger v žemli se zeleninou, hranolkami a dipem

Nejlepší burger Brno: Podívejte se na TOP 5 míst

Burger patří mezi nejoblíbenější jídlo objednávaná v restauracích. Podívejte se, kam se na tuto masovou pochoutku vyplatí zajít v Brně.

Znamení zvěrokruhu (symboly v kruhu)

Horoskop: červen 2024 pro všechna znamení

Červen je první letní měsíc a období nových začátků. Podívejte se na aktuální horoskop. Na co je dobré se během tohoto měsíce zaměřit?

Sokolský slet 2024: Datum, program, skladby, historie

Všesokolský slet: Největší oslava sportu na světě (2024)

V létě 2024 propukne po šesti letech největší oslava sportu. Všesokolského sletu v Praze se zúčastní desítky tisíc cvičenců z Česka i ze...